Wat is deugdenyoga?!

Wat is deugdenyoga?!

Ik hoor mensen wel eens over deugdenyoga praten alsof deze vorm van yoga een praatgroepje is. Dat het een soort therapeutische sessie is waarin vooral veel wordt gekletst en niets wordt gedaan! Ik leg je graag uit wat deugdenyoga WEL is. Deugdenyoga is yoga van het hart en de ziel, gebaseerd op o.a. Hatha en Iyengar yoga. De yoga zoals deze in het Westen het meest bekend is. Deugdenyoga is ontwikkeld door Patty Jongemaets en zij heeft deugdenyoga in Nederland op de kaart gezet. Tussen alle yoga stromingen in ervaar ik deugdenyoga als de ultieme bewustzijnsyoga; het heeft mij gebracht waar ik nu ben!

Mijn deugdenyoga is zeer zeker geen praatgroepje! Ik zorg voor een veilige, ontspannen setting met af en toe de deugd Humor. Tenslotte is lachen toch het meest gezond! We lezen voor onszelf de deugdenkaart en ik nodig je uit om een aansprekende zin te delen als jij dat wilt. We luisteren naar elkaar en laten adviezen en oordelen achterwege en houden eventuele anekdotes kort. Iedereen komt tenslotte voor rust, ontspanning en toch vooral voor eigen bewustwording! Maar ja soms krijgen we de slappe lach en dat is ook goed…endorfines stromen dan…zalig! En mocht je ergens dieper op willen in gaan of coaching wensen of dan ben ik er òòk na de les voor je; lees ook mijn pagina coaching op deze site.

Deze week de deugd inlevingsvermogen. Wat mij aanspreekt in deze deugd is de zin “als je met iemand van mening verschilt kan inlevingsvermogen je oordeel verzachten…”. Om de deugd goed op ons te laten inwerken doen we bijpassende meditaties, mantra’s en yoga asana’s. Om je in te leven in een ander mag je eerst natuurlijk bewust zijn van je zelf. Je inleven in je eigen waarheid. De mantra Sat Nam (de waarheid in mij) is dan prachtig te doen. We doen asana’s om te gronden, ons zelf veilig te voelen, we openen ons hart door middel van mooie meridiaanstrekkingen en hartopeners. We doen ook Tai Chi belevingsoefeningen zoals de energie bal. En bij inleven in de ander hoort natuurlijk een speelse partneroefening! En als inleven je allemaal even teveel is heb ik de Poortwachter voor je die negatieve energie blokt. Zo zie je maar; mijn deugdenyoga is afwisselend, speels, we doen er Tai Chi en QiGong oefeningen en meridiaanstrekkingen bij. En als liggende of zittende eindontspanning ontvang je van mij een mooie zelfgeschreven begeleide meditatie. He he, lekker zeg!

Wist je dat deugdenyoga….:

Yoga leert je ademen, voelen, ontspannen, terug naar jezelf komen. Yoga brengt verbinding van je hart, je lichaam, geest en ziel. Deugden doen nog iets extra’s. Deugden, jouw zielskwaliteiten, brengen je in je kracht. Want deugden raken je ziel! Deugden yoga leert je bewust worden van jouw zielskwaliteiten, jouw authenticiteit. Iedere deugdenyogales is opgebouwd rondom een kwaliteit zoals creativiteit, zuiverheid, tact, concentratie, onthechting of liefde. En het mooie is dat in iedere deugd een zekere dualiteit schuilt. Neem bijvoorbeeld Liefde. Deugdenyoga maakt je bewuster, milder en meer dienstbaar naar jezelf.

Yoga voor een total reset!

Yoga werkt op je diepere lagen én op alle lichamelijke ritmes zoals je hormoonstelsel, je immuunsysteem en je zenuwstelsel wordt gesynchroniseerd

  • yoga brengt je denken tot rust: uit je hoofd ín je lijf! Yoga beoefening heeft een helende werking
  • yoga leert je dieper en rustiger ademhalen, wat leidt tot een betere longfunctie en een diepere ontspanning
  • yoga stimuleert en brengt de werking van de hormoonklieren in balans
  • het zenuwstelsel gaat weer ‘samenwerken’ en komt in balans doordat ‘gaspedaal’ en ‘rem’ worden gestimuleerd
  • maakt je soepel en leniger, zelfs op bindweefselniveau heeft dit effect (Yin)
  • door yoga leer je grenzen kennen en respecteren
  • yoga versterkt je energie en …je ervaart hoe fijn het is om meer ontspannen te zijn!

Doe je mee? Kijk op rooster voor dagen en tijden en de yoga workshops! info@zielskwaliteiten.nl

Laat een bericht achter