Holistische aanpak Burnout

Holistische aanpak Burnout

Opgebrand, total-loss, uitgeput, burn-out en uiteindelijk depressief… Hartkloppingen, jezelf niet meer warm kunnen houden, alles vergeten, niet kunnen nadenken, niet meer kunnen slapen, 24/7 piekeren, niet meer kunnen eten, angst en paniekaanvallen…..het niet meer zien zitten…..maar toch willen leven. VOLUIT en vol PASSIE! Herken jij dit?

In de GGZ krijg je bij depressie vaak alleen cognitieve gedragstherapie (CGT) aangeboden waarbij je gaat werken aan je gedachten, overtuigingen en je disfunctioneel (of problematisch) gedrag wat heeft geleid tot jouw burn-out en depressie. Je leert door een andere bril kijken en hoe je bepaalde omstandigheden ook op een andere manier kunt zien. Of op een andere manier reageren waardoor je makkelijker met situaties kunt omgaan.

Maar hoe zit het dan met de acute crisis tijdens je burn-out? Je ademhaling, inspanning, je slaap, je lichamelijke uitputting, je eten, je dagritme, je focus, geheugen, je ontspanning, je vreugde hervinden? Die acute zorg in je diepste dal?

Toen ik zelf burn-out en depressief was ontdekte ik dat ik aan CGT niet genoeg had. Ik kwam iedere week praten, vooral over het verleden en hoe het toch zo gekomen was. Maar…

Wat kon ik NU doen aan mijn acute crisis?

Voor mijn gevoel schoot het niet op, ik werd almaar zieker en raakte nog verder uitgeput. Ik ben moeder van 2 kinderen en wilde absoluut weer beter worden en weer kunnen functioneren, dus ik zocht naar meer. Want ik sliep nog steeds niet. Ik bleef afvallen. Hoe kon ik ervoor zorgen dat wat ik at bleef “plakken”? Ik wilde best wandelen maar kon niet eens in huis de trap oplopen. Hoe lang mocht ik wandelen om niet nog verder uitgeput te raken? Wat was dat mijn kokervisie? In blinde paniek in het weiland staan…Hoe vaak mocht ik overdag een dutje doen? Hoe kon ik zelf leren mijn focus terug te krijgen, hoe kon ik mijn angst en paniekaanvallen in toom te houden en ga zo maar door.

en toen kwam …..yoga…….!

Ik kwam bij toeval weer terug bij yoga. Iets wat ik jarenlang voordat de kinderen kwamen had beoefend en ook tijdens mijn zwangerschappen (alsof je aanvoelt dat yoga goed voor je is)…Yoga! En dan vooral deugden yoga bracht mij weer ontspanning, rust, leerde mij ademen, lief voor mijzelf zijn, focussen door mediteren, de vreugde hervinden, mijn overtuigingen ombuigen door positieve affirmaties te gebruiken. En ik zocht verder! Ik ontdekte dat ik comfort food nodig had. Warm eten, makkelijk verteerbaar. Eten wat bij mijn constitutie past. En dat eten bleef “plakken”. Ayurvedisch dus. Ik leerde nieuwe ademhalingstechnieken waardoor ik mij beter kon concentreren, maakte mijn eigen dagschema met korte power naps. Ik ging datgene doen wat ik voorheen met veel plezier deed. Dus ik sleepte mijzelf weer naar dansles. Eerst een half uur en ik hervond weer de vreugde! De endorfines gingen het gevecht aan met mijn stress hormonen. De passie voor het leven bleef de overhand houden.

yoga bracht mijn neurohormonale systeem weer in balans

Ik bleef de discipline opbrengen van een strak dagritme. Van uur tot uur maakte ik mijn programma met voldoende ontspanning, inspanning en rust. Veranderde ik mijn lifestyle, liet meer en meer los….En ik werd heeeel langzaam beter. Het was een lange weg van hard maar liefdevol werken aan mijn herstel. Natuurlijk had ik fantastische leraren op mijn pad. Leerden zij mij de yoga en de deugden, mijn eigen zielskwaliteiten terug vinden. Die zielskwaliteiten WOW! Ik was zo gefascineerd door de positieve werking van yoga dat ik zelf de deugden yoga opleiding ging doen voor mijn reïntegratie terug naar mijzelf. Ik hervond weer mijn eigen zielkwaliteit zoals moed. Want ik had de moed door te gaan met zoeken om te herstellen, moed om niet op te geven, moed om door te gaan voor mijzelf en mijn gezin, moed om los te laten, moed om mijn baan op te geven, moed om mijn passie en droom na te jagen.

Moed is de wind in de zeilen van mijn dromen

En mijn droom is uitgekomen! Ik ben nu yogadocent, coach mensen met burn-out klachten en mensen die meer uit hun leven willen halen; weer in hun kracht willen komen. Ik doe dat met mijn holistische coaching programma “Adempauze”. Holistisch; omdat ik samen met jou kijk naar je hele systeem: je ademhaling, je voeding, je rust, ontspanning, inspanning, je burn-out triggers, je vreugde, je zielskwaliteiten, je sociale netwerk.

Wil je meer weten over mijn coaching en yoga lessen? Bel mij 06-30072086 of mail mij info@zielskwaliteiten.nl dan maken we een afspraak!

Heb jij het vermoeden van burn out en depressie ga dan altijd eerst naar je huisarts.

Yoga en zielskwaliteiten

brengen je in je kracht!

zielskwaliteiten keurmerk deugdenyoga burnout yoga coaching

Laat een bericht achter