Het 8-voudige pad Yamas

Het 8-voudige pad Yamas

De klimaatcrisis en het 8-voudige pad uit de Yoga traditie. Wat hebben zij met elkaar te maken? Ik moet je bekennen dat ik behoorlijk wat stress ervaar van de huidige toestand van onze mooie aarde. Ik wil graag onderzoeken of het 8-voudige pad, gebaseerd op de aloude Sutra’s van Patanjali, de geheime sleutel is naar meer liefde voor de natuur. Sutra’s zijn bondige aanwijzingen voor een bewuste lifestyle om jezelf te verbinden met je ware natuur en met de Bron zodat je innerlijke vrede vindt. Ik voeg daar aan toe dat het 8-voudige pad ook de reis naar je Zielskwaliteiten is zodat je dienstbaar kunt zijn aan de wereld.

Het 8-voudige Yogapad bestaat uit 8 versen/richtlijnen:

Yamas, Niyamas, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana, Samadi.

In de komende blogs leg ik je kort uit hoe deze richtlijnen kunt inzetten voor een gezonde lifestyle die indirect invloed heeft op onze Moeder Aarde.

Het eerste vers van het 8-voudige pad naar je essentie zijn de 5 Yamas; richtlijnen over je omgang met anderen en met jezelf. Yamas representeren zielskwaliteiten in jezelf die je kunt ontwikkelen om een dienstbaar, compassievol leven te leiden. In andere woorden: je doet jezelf en niemand kwaad!

Daarmee zijn de 5 Yamas ofwel Zielskwaliteiten een heel mooi fundament om zorgvuldig om te gaan met jezelf, anderen, de aarde en bij te dragen aan de natuur en aarde. Het gaat over:

  1. Geweldloosheid, je doet jezelf en de ander (ook dieren) geen kwaad (je doodt niet)
  2. Waarheidsliefde; zijn je woorden en daden zuiver
  3. Je eigent je geen dingen toe die niet van jou zijn
  4. Respectvol gedrag
  5. Onthechting van materie (eenvoudig leven) en matigheid

Hoe zou jij die 5 Yamas kunnen toepassen in relatie tot het klimaat? Als we alleen al Geweldloosheid gaan toepassen wow wat zal dat al een impact hebben! We doden geen dieren. Je zou bijvoorbeeld vegetarisch kunnen gaan eten of, als dat een stap te ver is, minder vlees en dan nog alleen maar van kleinschalige, biologische boerderijen uit jouw omgeving. Ik hoef je niet meer uit te leggen wat een enorme impact dat heeft op onze aarde.

Of bijvoorbeeld Waarheidsliefde: hoe kom jij aan informatie? Kijk je weg van de opwarming van de aarde of voel je je direct betrokken en kun je zelf jouw footprint verkleinen?

Ik ben ontzettend nieuwsgierig hoe jij deze 5 Yamas zou willen inzetten en je andere Zielskwaliteiten zoals Liefde, Moed, Wijsheid. Wil je ze hieronder delen?

Namasté Lisette

stap 2

stap 3

stap 4

stap 5

stap 6

stap 7

stap 8

Laat een bericht achter