Niyamas stap 2

Niyamas stap 2

Er is geen Plan(eet)B🌍 In mijn vorige blog Yamas schreef ik over een lifestyle volgens het 8-voudig pad van Patanjali en de mogelijk indirecte positieve gevolgen daarvan op onze Aarde.
Ik stel me voor dat Yamas, stap 1 van dit pad naar een dienstbaar en compassievol leven, voor mogelijk meer begrip voor onze Aarde kan zorgen.
De 2e stap van dit pad uit de Yogatraditie zijn Niymas. Niyamas zijn aanwijzingen voor persoonlijke observaties/contemplatie en spirituele beoefening voor een goede relatie met onszelf. Naast goede intenties gaat Niyamas over daadwerkelijke toewijding en zelfonderzoek. Zodat de relatie met onszelf, met anderen en het Grote Geheel een krachtige basis heeft.
En ik kan mij voorstellen dat dit ook ten goede komt aan de aarde😃
De 5 Niyamas zijn:
1. Shaucha: Zuiverheid van lichaam en geest💧
2. Santosa: Gemoedsrust, meegaan met de stroom van het leven en daarin tevredenheid ervaren🌊
3. Tapas: zelf-discipline en toewijding aan je dagelijkse practices zoals je yoga oefeningen doen en mediteren🙏
4. Svadhanyaya: Contemplatie en mindfulness betrachten van je gedachten en handelingen
5. Ishvara pranidhana: je ervan bewust zijn dat je bedoelingen een Hoger doel dienen
Wat hebben deze Niyamas nu te maken met de zorg voor Moeder Aarde?
De toepassing van Niyamas leert mij dat ik onderdeel ben van het groter geheel. Als ik met toewijding mijn dagelijkse meditatie, contemplatie en yoga beoefen dan doe ik minder mee aan de “ratrace”. Ik bouw meer rust in voor mijn practice. Daardoor ben ik meer tevreden en misschien consumeer ik dan minder. Ik hoef niet zo nodig meer, meer, meer materiële zaken omdat ik tevreden ben met wat ik heb. En nog belangrijker: door mijn spirituele practice ben ik meer tevreden met wie ik in wezen ben.
Bovendien als ik zuiver ben van lichaam en geest kan ik betere en gezondere keuzes maken. En zou bijvoorbeeld een moestuin kunnen aanleggen of mijn eigen kleding kunnen gaan maken. Wellicht wordt door meer bewustzijn mijn ‘klimaatfootprint’ dan wel kleiner.
Daarnaast kan ik mijn eigen stress rondom klimaatverandering mindful onderzoeken. Door mijn cirkel van invloed te kennen kan ik datgene doen wat helpt voor het klimaat. Ook al is het die ene druppel op onze gloeiende planeet Aarde!
Ervaar jij ook stress vanwege het nieuws rondom klimaat? Binnenkort organiseer ik met de klimaatburgermeester een mindfulness ochtend.
….disclaimer: ik realiseer mij dat de korte uitleg over het 8-voudig pad bij lange na niet voldoende is. Wil je er echt meer over weten volg dan net als ik een yoga opleiding waarin dit 8-voudig pad van Patanjali goed wordt uitgelegd en hoe je dit in je dagelijks leven kunt inpassen.
Namasté Lisette

Laat een bericht achter