Pranayama stap 4

Pranayama stap 4

Adem in. Adem uit. Vandaag vertel ik meer over Pranayama, stap 4 van het 8-voudige pad. Ook deel ik hoe dit kan helpen als je klimaatstress ervaart.
Meer en langere hittegolven: ik merk het vuur ook in mijn lijf. Het uit zich in meer opvliegers. Pranayama gaat over bewuste ademoefening en controle. Ik reageer heel sterk op het nieuws over de bosbranden, smeltende ijskappen, opwarming van de oceanen.
Bewust ademen helpt mij bij stress
Ik heb door yogabeoefening geleerd hoe ik mijn zenuwstelsel weer tot rust kan brengen. Het is eigenlijk heel eenvoudig. Pranayama, de gecontroleerde adem, is mijn EHBO bij stress. Een kalme inademing en langere uitademing kalmeert onmiddelijk de rimpelingen van de geest. Adem en geest zijn nauw met elkaar verbonden. Een kalme adem, een kalme geest.
Met ademoefening kan ik mijn klimaat stress letterlijk te lijf. En als ik kalmer ben kan ik beter beoordelen wat binnen mijn invloedssfeer ligt. Mijn eigen kleine invloedscirkel. Zoals mijn huis isoleren, zonnepanelen, koffiebonen in plaats van fancy aluminium koffiecups. Het gaat over keuzes maken. Draagt mijn handelen bij aan het behoud van moeder aarde?
Inmiddels gaat het ook over de oorlogen in de wereld. Hoe kun je in de liefde blijven?

Laat een bericht achter