Deugden en ondeugden

Deugden, zooo jaren ’50, zul je wel denken. Maar die deugden zijn vandaag de dag juist ontzettend nodig. Sla de krant maar open en je begrijpt wat ik bedoel….. Maar gelukkig in de bestseller “Mensen deugden” van Rutger Bregman maak je kennis met onze prachtige deugden! Er zijn minstens 100 deugden, zoals: moed, liefde, respect, passie, zorgzaamheid, eerlijkheid. Ik kwam via deugden yoga in aanraking met deze mooie deugden en ben er inmiddels dol op! Deugden hebben mij milder gemaakt; milder naar anderen maar vooral milder naar mijzelf! Deugden leren mij vergeven.

Als je de ander vergeeft heel je 2 harten!

Inmiddels vormen de deugden een rode draad in mijn dagelijks leven, in de opvoeding en in mijn coachpraktijk! ‘Deugden zijn zoiets als universeel normbesef: iedereen hecht er waarde aan, ongeacht afkomst, religie of cultuur. Deugden zijn de bouwstenen van ons karakter; het zijn onze innerlijke drijfveren, ze vormen samen ons morele kompas.’ Zelfs de troonrede is doorspekt met deugden omdat deugden je ziel raken…..! ‘Deugden komen tot bloei wanneer we de diepere betekenis ervan begrijpen en ze effectief inzetten.’

Deugden groeien uit tot innerlijke kwaliteiten door de lessen in je leven. Ik noem jouw innerlijke kwaliteiten graag jouw zielskwaliteiten als ze iets zeggen over wie je werkelijk bent.

Voor jou schrijf ik bemoedigende blogs om je bewust te maken van deugden in ons leven. Zodat jij jouw eigen deugden gaat herkennen en gaat omarmen als jouw zielskwaliteiten. Ze zullen ook door anderen opgemerkt en gewaardeerd worden! Vandaag zet ik moed en openheid in! Welke deugd ga jij vandaag inzetten?

Zielskwaliteiten brengen jou in je authentieke kracht!

Samen maken we de wereld een stukje mooier

DOE JE MEE??????

In bovenstaande tekst zijn mooie zinnen opgenomen uit de omschrijving van deugden door het Deugdenproject; uit respect staan ze tussen ‘….’. Het Deugdenproject is een internationaal initiatief om deugden zoals eerlijkheid, geduld en respect in het dagelijks leven toe te passen. Het Deugdenproject inspireert jong en oud(er): individuen, gezinnen, scholen en organisaties. Het heeft wereldwijd mensen bewogen verantwoordelijkheid te nemen voor verandering. Om een positieve levenshouding te ontwikkelen. Om met talenten bij te dragen aan de samenleving. Om negatief gedrag zoals pesten, grof taalgebruik, discriminatie, verslavingen en geweld te vervangen door deugden. Overal waar het Deugdenproject wordt toegepast heeft het een sneeuwbaleffect! 

Laat een bericht achter