Samadhi stap 8

Samadhi stap 8

“Schat.je.kunt.niets.doen”, zegt mijn lief als ik jammerend boven de ochtendkrant hang. En toch er is iets wat ik wèl kan doen. Ik kan iedere keer weer inslaan op het liefdevolle 8-voudig pad van yoga. Over stap 8 Samadhi, totale verlichting, kon ik niet eens schrijven. Hoezo verlichting, gelijkmoedigheid, eenheid terwijl de wereld in vuur en vlam staat? En toch waag ik een poging want meer dan ooit is het belangrijk bij onze liefdevolle zijn te komen om zo met elkaar eenheid te kunnen ervaren.
Wat is Samadhi, stap 8 van het 8-voudig pad van Patanjali?
Samadhi is een staat van permanente meditatie/verlichting. Volledige toewijding aan alle voorgaande stappen zouden je uiteindelijk kunnen brengen naar Samadhi. In deze staat ben je kalm, vreedzaam en vol vertrouwen in het oog van de storm.
Van een yogi die volledige Samadhi heeft bereikt, wordt gezegd dat dit een ervaring van ultieme vrijheid en eenheid is. De yogi ervaart geen lijden meer. Er is een vertrouwen dat je geluk niet afhangt van externe factoren. Het is een staat die voorbij alle mogelijke ervaringen gaat.
Ik snap dat het vaag en haast onmogelijk klinkt! Het 8-voudig yogapad is een studie die volledige toewijding vraagt. Voor mij is het belangrijk om mijn ochtend afstemming te blijven doen. Mijn yoga practice, de asanas èn te mediteren. En dat is al een hele klus!
Wil je meer lezen over de overige stappen van het 8-voudig yogapad? Kom dan eens meedoen met een yogales op woensdagochtend. Daar doen we fijne yogahoudingen, mindfulness meditatie en bespreken we een mooie zielskwaliteit zoals Eenheid.

Laat een bericht achter