Spirituele betekenis van burn-out

Spirituele betekenis van burn-out

Lieve lezer mag ik je een eindje meenemen? 2,5 jaar geleden schreef ik mijn meest belezen blog “de spirituele betekenis van burnout en depressie” vanuit een heel andere invalshoek. Ik voel dat ik jou nóg meer kan bemoedigen als ik meer vanuit liefde schrijf. Lees je met me mee?

Daar waar mijn vorige blog een beetje belerend en streng was, benader ik nu de spirituele betekenis van burn-out vanuit liefde. De boodschap voor liefde voor jezelf. Misschien heb jij een burn-out* en voel je dat je de verbinding met jezelf, laat staan met je liefdevolle zelf volledig kwijt bent. Schrik maar niet lieve lezer; je raakt nooit de verbinding met jezelf kwijt. Je bent altijd en ook nu, terwijl je je zo beklemd, angstig, somber, schuldig en alleen voelt, in verbinding met liefde. Alleen voelt het nu even niet zo.

Burn-out als start van mildheid naar jezelf

Lieve lezer, jouw burn-out is een nieuw begin om weer van jezelf te leren houden. Om wie jij in wezen bent. Je mag de strijd opgeven, je mag alle draaiende bordjes laten vallen (ook de dure), je hoeft het niet meer alleen te doen, je hoeft niet meer te pleasen, andermans klusjes op te knappen, jezelf weg te cijferen, je bent fantastisch zoals je bent, je bent alles al. Je mag je eigen lieve, wijze moeder zijn en jezelf vragen “lieverd, wat heb jij nu nodig?”. Zie jezelf als toen je een klein kind was. Neem “je kind” geduldig op schoot, kijk jezelf aan, omarm het, wieg het. Bij jou is het veilig. Je hoeft niets te doen. Er alleen maar te zijn in liefde.

Vraag jezelf af: wat zou Liefde doen?

En net zoals je een kind zou begeleiden -met aandacht, zorgzaam, liefdevol, met kleine stapjes- neem je jezelf aan de hand. Je burn-out is het begin van een mooie zielereis naar jouw lieve zelf; naar wie jij in de kern bent. Met al jouw mooie zielskwaliteiten. Maar eerst ga je accepteren dat de rem erop moet (mag). Geef je maar over aan je burn-out. Die vraagt pas op de plaats.

Ik weet dat klinkt vreselijk als je gewend bent hard te hollen. Maar je hoeft nu helemaal niets. En als je voelt dat je energie weer wat toeneemt ga je jezelf met liefdevolle aandacht bevragen wat bij jou druk veroorzaakt, waarvan je vermoeid raakt, wat je beklemmende zorgen zijn, waarom je jezelf constant schuldig voelt. En als je eigen liefdevolle moeder (of wie je dan ook uitkiest als metafoor voor de geduldige liefde, je kunt ook Moeder Aarde nemen) ga je vragen wat je verlangt, jou werkelijk vreugde geeft, wat je vredig stemt, voldoening geeft en waarvan je meer wilt in je leven. Je gaat datgene wat jou een glimlach bezorgt aan jezelf geven. Zonder enige haast. Opnieuw weer de sprankeling waar je vroeger plezier aan beleefde ga je aan jezelf schenken.

Ben je eigen liefdevolle, geduldige moeder

De boodschap van je burn-out is jou een halt toe te roepen. Vlij je in de liefdevolle armen van de deugden geduld, compassie, zachtmoedigheid en liefde.

Als je niet weet waar je moet beginnen vraag dan hulp. In de burn-out coaching ‘Adempauze’ leer je je vaart te minderen, leer je zelfcompassie en weer in balans te komen. Kijk ook op de pagina vitaliteit en zingeving coaching en vraag je werkgever voor een bijdrage.

*bij vermoeden van burn-out en of depressie ga jij eerst naar je huisarts voor de juiste diagnose.

Laat een bericht achter