Spirituele betekenis van burn-out

Lieve lezer mag ik je een eindje meenemen? Vanochtend fietste ik met mijn dochter naar haar vriendin. Een heerlijke tocht tussen de weilanden, langs de vaart, boerderijen en het Fort. Terwijl wij genoten van elkaar, voelde ik mijn liefde voor haar gloeien en mij verwarmen. Ik zette haar in het licht met mijn liefde. Op de terugweg ontstond vanuit mijn hart en ziel deze blog. Over eenzelfde onderwerp schreef ik 2 jaar geleden mijn meest belezen artikel “de spirituele betekenis van burnout en depressie” vanuit een heel andere invalshoek. Die vanuit leraar. Ik voel nu dat ik jou nóg meer kan bemoedigen als ik vanuit liefde kan schrijven. Lees je met me mee?

Daar waar mijn vorige blog een beetje belerend en streng was, benader ik nu de spirituele betekenis van burn-out vanuit de liefde. De boodschap voor liefde voor jezelf. Misschien heb jij een burn-out* en voel je dat je de verbinding met jezelf, laat staan met je liefde volledig kwijt bent. Schrik maar niet lieve lezer; het komt goed. Je raakt nooit de verbinding met jezelf kwijt; je bent altijd en ook nu, terwijl je je zo beklemd, angstig, somber en alleen voelt, in verbinding met de liefde. Alleen voelt het nu even niet zo.

Burn-out als start van self compassion

Lieve lezer, jouw burn-out is een nieuw begin om weer van jezelf te leren houden. Om wie jij in wezen bent. Je mag de strijd opgeven, je mag alle draaiende bordjes laten vallen (ook de dure), je hoeft het niet meer alleen te doen, je hoeft niet meer te pleasen, andermans klusjes op te knappen, jezelf weg te cijferen, je bent fantastisch zoals je bent, je bent alles al. Je mag je eigen lieve moeder zijn en jezelf vragen “lieverd, wat heb jij nu nodig?”. Zie jezelf als toen je een klein kind was. Neem “je kind” geduldig op schoot, kijk jezelf aan, omarm het, wieg het. Bij jou is het veilig. Je hoeft niets te doen.

Vraag jezelf af: wat zou Liefde doen?

En net zoals je een kind zou begeleiden -, met aandacht, zorgzaam, liefdevol, kleine stapjes,- neem je jezelf aan de hand mee. Je burn-out is het begin van een mooie zielereis naar jou lieve zelf; naar wie jij in de kern bent. Met al jouw mooie zielskwaliteiten. Maar eerst ga je accepteren dat de rem erop moet. Geef je maar over aan de armen van je burn-out. Pas op de plaats.

Ik weet dat klinkt vreselijk als je gewend bent hard te hollen. Maar je hoeft nnu helemaal niets. En als je voelt dat je energie weer wat toeneemt ga je jezelf met liefdevolle aandacht bevragen wat bij jou druk veroorzaakt, waarvan je vermoeid raakt, wat je beklemmende zorgen zijn, waarom je jezelf constant schuldig voelt. En als je eigen liefdevolle moeder (of wie je dan ook uitkiest als metafoor voor de geduldige liefde, je kunt ook Moeder Aarde nemen) ga je vragen wat jou werkelijk vreugde geeft, wat je vredig stemt, voldoening geeft en waarvan je meer wilt in je leven. Je gaat datgene wat jou een glimlach bezorgt aan jezelf geven. Zonder enige haast. Opnieuw weer de sprankeling waar je vroeger plezier an beleefde ga je aan jezelf schenken.

Ben je eigen liefdevolle moeder

De boodschap van je burn-out is jou een halt toe te roepen. Vlij je in de liefdevolle armen van de deugden geduld, compassie en liefde.

Als je niet weet waar je moet beginnen vraag dan hulp. In de burn-out coaching ‘Adempauze’ leer je je vaart te minderen, leer je zelfcompassie en weer in balans te komen. Kijk ook op de pagina vitaliteit en zingeving coaching en vraag je werkgever voor een bijdrage.

*bij vermoeden van burn-out en of depressie ga jij eerst naar je huisarts voor de juiste diagnose.

Foto: Beeld bij Fort Nigtevecht, februari 2019

Laat een bericht achter