Laaf je aan jouw bron

Laaf je aan jouw bron

Een uitnodiging om stil te zijn. Om stil te durven zijn. Temidden van alle rumoer in je hoofd of om je heen. In de stilte komen de antwoorden. Welke weg je op mag gaan. Wat de leidraad is in jouw leven. In stilte kun je zelfs het gekwetter in je hoofd weerstaan. In stilte hoor je de stem van jouw hart en als je hèèèl stil bent van je ziel! Dan sluit je aan op je eigen bron.

Maar stil worden……hoe doe je dat eigenlijk?

Temidden van het rumoer en het geruis dat naar boven komt, blijft men staan om – in eerste instantie alvast – het innerlijke lawaai uit te houden…

David Dewulf

Er zijn voor mij meerdere manieren om stil te worden. Ik mediteer graag in de vroege ochtend. Liefst voor zonsopgang; zo’n beetje rond 06.15 uur. Om zonder innerlijk rumoer mijn ochtendmeditatie in te gaan ga ik eerst mijn “hersenen afwateren”. I empty my cup! Dat doe ik door in mijn bed morning pages, 3 pagina’s, onafgebroken te schrijven. Ik schrijf wat in mij opkomt, wat ik denk en voel, en laat mijn pen onophoudelijk over het papier gaan. Zonder contouren, zonder gewenst eindresultaat; het gaat om het proces. Zo, dat getoeter ben ik alvast kwijt!!

De geest temmen

Na het dumpen van deze gedachtenballast kan ik mij beter openstellen om te mediteren. Ik heb tenslotte door middel van de pennestreken op papier aandacht geschonken aan mijn hersenspinsels. Morning pages zijn niet alleen maar ‘een van mij afschrijven’, het is ook een proces van onthechten. Al die zeurderige, bozige, kinderachtige, rondtollende gedachten staan tenslotte tussen mij en mijn creativiteit en productiviteit van de komende dag in. Al dat getob maakt mijn dag grauw en groezelig en daarom kan ik maar beter letterlijk en figuurlijk met een schone lei beginnen.

Zit-stil-adem-dit moment

He he, dat voelt goed! Ik ga daarna heerlijk mediteren. Ik maak daar geen grote heisa van. Ik gooi het raam wijd open en ga zitten. Op de mat. Klaar. Adem. Ik hou van heel eenvoudig mediteren, in kleermakerzit, omslagdoek om mij heen -in mijn eigen ’tipi’- en dan stil zijn en ademen. Het voordeel van mijn morning pages is dat ik niet meer die ‘mistende’ gedachten hoef aan te horen; ik heb ze tenslotte uitgebreid aanschouwd en laat ze daarom, als ze tijdens de meditatie weer opkomen, overdrijven. Als wolken of in zeepbellen verpakt.

De essentie van meditatie is niets meer of minder dan je volle aandacht geven aan de ervaring van het huidige moment

Als er zich toch gedachten aandienen keer ik iedere keer weer mild terug naar mijn adem. Mijn adem is voor mij de focus. Je kunt ook een mooie zin of object gebruiken als focus. Bijvoorbeeld; “dit moment” of “adem in, adem uit”. En ik heb geen illusie dat we zònder gedachten kunnen zijn. Als er gedachten opkomen kijk ik er van een afstand naar. Alsof ik nieuwsgierig ben: ik herken ze, erken dat ze er zijn en accepteer dat ze er mogen zijn. Ik laat los…..veroordeel niet. En ik keer weer terug naar mijn ademhaling. Inademen via de neus in 4 tellen (2 tellen vast) en een langere uitademing van 6 tellen, via de neus…..

Herkennen, erkennen, accepteren, loslaten

Ja, en daar zit hem nu juist de crux! We kunnen niet altijd krampachtig accepteren en loslaten als we niet eerst hebben doorvoeld. We kunnen niet met grote passen over heel belastende gedachten, saboterende overtuigingen of gevoelens van dat moment heenstappen. Mijn meditatie wordt dan een frustratie. Want, wat ik dan juìst moet doen is voelen. Juist dòòr de pijn heen. Ik stop dan met de meditatie en ga laag voor laag eerst maar eens afpellen. Wat voel ik, waar komt de weerstand vandaan, ik sta mijn gevoelens toe. Vecht niet, maar laat gebeuren. En dan komt er een enorme rust. Rust, als ik stop met vechten tegen mijzelf. Als ik ophoud met mijn gevoelens weg te stoppen. Als ik mijzelf toesta dat gevoelens er mogen zijn.

Doorvoelen, laagje voor laagje afpellen…..

En in die ontstane rust kan ik dan vaak weer de meditatie oppakken. In die kalmte in mijn hoofd en lijf kan ik dan de stilte in mijzelf vinden. Dus voor mij geldt dat mindfulness toepassen niet altijd werkt. Zoals het herstellen van de aandacht en het accepteren en loslaten. Als iets mij teveel kwelt ga ik daar juist doorheen. Dat is op dat moment geen meditatie oefening maar dan heeft het als doel ervaren, doorleven, doorvoelen. Misschien nog wel moeilijker dan meditatie?……

3 mooie regels van meditatie

Iedere meditatie beoefening bestaat uit drie regels. Wanneer je deze toepast is een staat van meditatieve ontspanning en helderheid slechts een kwestie van tijd. Je activeert tegelijkertijd een proces wat je gaat helpen om zowel je innerlijke wereld beter te gaan leren kennen als vaardiger te worden in het omgaan met afleidingen en weerstand.

1. Focus de aandacht

Focus op één ding of object om onze geest te concentreren. Deze focus kan o.a. op onze ademhaling, woorden die we herhalen (mantra of affirmatie), vuur (object), een handzetting (mudra). Vaak concentreren we ons bij het mediteren op onze zintuigen. Als we ruiken, voelen, luisteren of proeven ontsnappen we aan onze gedachtespinsels en zijn we weer gefocust op wat er zich in het huidige moment afspeelt. Daarom mediteer ik graag in de natuur en focus mij op de buitengeluiden.

2. Herstel de aandacht

Als je gedachten afdwalen, breng deze dan terug naar het meditatieobject of jouw focus van de ademhaling. Ondanks dat je tijdens het mediteren bewust je aandacht richt op een meditatieobject zul je merken dat de aandacht tijdens de meditatie zal afdwalen. Het regelmatig afdwalen van de aandacht is normaal en betekent niet dat je verkeerd mediteert. Wat je wel kunt doen is steeds weer bewust terugkeren naar het object van de focus. Dit proces herhaalt zich tijdens een meditatie soms wel een oneindig aantal keer.

3. Accepteer en omarm

Laat alle gedachten en sensaties tijdens de meditatie aan je voorbij gaan. Als we mediteren horen we nog steeds het geluid van voorbij rijdende auto’s, denken we nog steeds aan onze boodschappenlijstje. Het grote verschil is dat deze afleidingen ons niet meer hoeven te storen. Tijdens het mediteren proberen we niet te oordelen, conclusies te trekken of over bijzaken na te denken. Ook hoef je niets te veranderen, te bereiken of te begrijpen. Je omarmt en leeft het huidige moment zoals het simpelweg nu is.

‘Meditatie is de enige bewuste en systematische menselijke activiteit waar het in de kern niet gaat over het verbeteren van jezelf of ergens anders te komen, maar wel om simpelweg te realiseren waar je al bent.’ – Jon Kabat-Zinn

Het resultaat van het volgen van deze basisregels is dat in de loop van de meditatie een reactie op gang komt die stress reduceert. De ongetemde geest komt tot rust, je aandacht wordt alert en het lichaam ontspant. Interessant aan de drie basisregels van meditatie is dat ze misschien op je overkomen als een techniek of truckjes. In feite zijn ze eigenschappen van jouw natuurlijke balans en in flow verkerende geest! Jouw eigen bron!

Laat een bericht achter