Deugden yoga Moed

Deugden yoga Moed

Wat MOED je je daar nu bij voorstellen? Deugden yoga is yoga van het hart en de ziel. Deugdenyoga gaat verder dan fysieke en mentale aandacht en oefening. Iedere week neem ik voor mijn deugden yoga les een deugd als inspiratiebron. Door deugden yoga word je je nog meer bewust van jouw innerlijke kwaliteiten; òp de yogamat en nadat je van de mat bent gestapt.

Deze week de deugd MOED. Ik leef mij in door er ook de psychologie van de 7 chakra’s bij te betrekken. Moed hoort duidelijk bij het 3e chakra. Manipura. Flonkerend juweel! Bij het derde chakra passen termen als vuur, energie, kracht, wil. Affirmaties die je kunt inzetten voor meer Moed:

  • ik reik buiten mijn eigen gemakkelijke kring
  • ik verwelkom nieuwe uitdagingen
  • ik kies voor liefde en moed in plaats van belemmerende angstmoed-zielskwaliteiten
  • ik ben dankbaar voor de gave moed; zo kan ik mijn vleugels uitslaan

We doen houdingen die Moed stimuleren, passend bij het 3e chakra en je krachtig en vitaal maken. Zoals je flanken verlengen, balansoefeningen, krijgers, torsies en nieuwe uitdagingen. Vanochtend tijdens de buiten yoga hebben we bijvoorbeeld de Tadasana (berghouding) beoefend. Want stevig staan als een berg is de basis van alle balans houdingen. Er zijn veel spreekwoorden die daaraan doen herinneren. “Je mannetje staan”, “stevig in je schoenen staan”. Stevig staan is trouwens de basis voor een moedig hart. Aarden door middel van de grondhouding Tadasana ontbreekt daarom nooit in een les over Moed!

De gewrichtendans volgt om je gewrichten soepel en je spieren los te maken. Langzaam maar zeker worden de bewegingen groter en reik je meer buiten je eigen gemakkelijke kring.

Hart, wees moedig. Als je niet moedig kunt zijn, ga gewoon! De glorie van de liefde is geen kleinigheid, Rumi

Na de gewrichtendans gaan we ook onszelf van binnenuit losmaken: shaking medicine op “feet in the soil”, helemaal schudden totdat iedere cel in je lichaam trilt! En geluid maken mag ook: Ha, Ha, Ha! Lekker even buiten je comfortzone. Daar is soms best moed voor nodig….maar het ontsresst heerlijk. Daarna een staande cat en cow voor een soepele rug. “Je rug recht houden”, is ook zo’n uitdrukking die past bij moed. En als we genoeg moed verzameld hebben door naar krijger 1 en 2 met achteroverbuigingen en draaiingen. En dat is het tijd voor de ultieme balanshouding; de danser. Mooi, krachtig en gracieus op 1 been, vol van vertrouwen…..

Wist je dat bij Moed ook van je wordt verlangd dat jij je eigen grenzen bewaakt? Dat je mag stoppen als het teveel voor je is? Niets is moediger dan in een yoga class je eigen tempo bepalen. Dus als de uitdagende Dolfijn een brug te ver is, ga dan lekker in child pose liggen. Geborgen, je hoofd dichtbij je moedig hart….

Ach….zou ik toch bijna die fijne zonnegroeten vergeten. Op deze zonovergoten ochtend, aan het water, mochten die natuurlijk niet ontbreken.

Kus de zon met je hart, omvat het leven met alles wat er is.

Groet de aarde, voel haar opwaartse kracht. Doe wat gedaan moet worden en gà ervoor!

Wil je ook een yoga les met een deugden thema voor vriendinnen? Zoals Liefde, Creativiteit of Passie? Ik kom op lokatie en neem yogamatten, etc. mee.

Laat een bericht achter