Deugden onze innerlijke kwaliteiten

Deugden onze innerlijke kwaliteiten

“Geloof, Hoop en Liefde. Deugden zijn universele zielswaarden: iedereen hecht er eenzelfde betekenis en waarde aan; ongeacht leeftijd, afkomst, etniciteit, religie of cultuur. Deugden zijn de bouwstenen van ons karakter. Het zijn onze innerlijke kwaliteiten, ze vormen samen ons morele kompas.

‘Virtue’ (deugd) betekent ook ‘innerlijke kracht of potentie’. Deugden groeien uit tot innerlijke kwaliteiten wanneer we ze gebruiken. Ze komen tot bloei wanneer we ze effectief inzetten”.*

Deugden komen tot bloei wanneer ze door anderen opgemerkt en gewaardeerd worden!

We hebben allemaal deugden in ons waar we op kunnen vertrouwen; innerlijke kwaliteiten die we dagelijks inzetten – vaak als vanzelf – zonder dat we ons ervan bewust zijn. Ik noem ze dan kerndeugden. We hebben ook deugden, die we niet zo vanzelfsprekend inzetten, die voor ons een uitdaging vormen; ontwikkeldeugden. Ons leven biedt de ideale speeltuin om deugden te ontwikkelen.

Het leven is leren, de deugden zijn de lessen in de vorm van een spiegel!

In mijn optiek gaan zielskwaliteiten nòg een stapje verder dan kerndeugden. Zielskwaliteiten zijn onze authentieke gaven; onze wezenskwaliteiten. Ze zeggen iets over wie wij wèrkelijk in Wezen zijn. Ze zeggen ook iets over de stuwende kracht die ons drijft.

Zo staat de Dalai Lama symbool voor de deugd liefde en verdraagzaamheid, Mahatma Ghandi voor geweldloosheid en rechtvaardigheid, Picasso voor creativiteit en verbeeldingskracht en Oprah Winfrey voor doorzettingsvermogen en hoop. Het zijn hun respectievelijke Zielskwaliteiten die tegelijkertijd hun innerlijke drijfveer -hun stuwende kracht- vormen. Hun Zielskwaliteiten -Gift- samen met hun zielsintentie vormen de soul purpose in hun leven.

Waar sta jij voor? Wil je samen op ontdekkingsreis?

Overal waar mensen bewust aandacht besteden aan deugden, verspreiden deze deugden zich als een olievlek

liefde, mededogen, respect, verdraagzaamheid…

In mijn coaching ga jij op zoek naar jouw Zielskwaliteiten en innerlijke drijfveer; je zielsintentie. Ben jij er aan toe om je leven te leven dat echt bij je past? Leven in het land van overvloed? Bel mij dan voor een intake gesprek! Zonnegroetjes Lisette

*gedeelte van de tekst komt uit de omschrijving van deugden volgens het Deugdenproject.

Lisette is o.a. deugdenyoga docent, gecertificeerd deugden begeleider, begeleider van Adempauze (meer balans in je leven met deugden)

Laat een bericht achter