Wat zijn deugden en zielskwaliteiten?

Wat zijn deugden en zielskwaliteiten?

Geloof, Hoop en Liefde. Deugden zijn universele waarden: iedereen hecht er eenzelfde betekenis en waarde aan; ongeacht leeftijd, afkomst, etniciteit, religie of cultuur. Deugden zijn de bouwstenen van ons karakter. Het zijn onze innerlijke drijfveren, ze vormen samen ons morele kompas.

‘Virtue’ (deugd) betekent ook ‘effectieve kracht of potentie’. Deugden groeien uit tot innerlijke kwaliteiten wanneer we ze gebruiken. Ze komen tot bloei wanneer we ze effectief inzetten.

Deugden komen tot bloei wanneer ze door anderen opgemerkt en gewaardeerd worden!

We hebben allemaal kerndeugden of positieve persoonlijke eigenschappen waar we op kunnen vertrouwen; eigenschappen die we dagelijks inzetten – vaak als vanzelf – zonder dat we ons ervan bewust zijn. We hebben ook deugden, die we niet zo vanzelfsprekend inzetten, die voor ons een uitdaging vormen. Ik noem ze ontwikkeldeugden. Onze levens biedt de ideale speeltuin om deugden te ontwikkelen.

Het leven is leren, de deugden zijn de lessen!

Zielskwaliteiten gaan nòg een stapje verder dan kerndeugden. Zielskwaliteiten zijn onze authentieke gaven; onze Gift. Ze zeggen iets over wie wij werkelijk in Wezen zijn. Ze zeggen ook iets over de over de stuwende kracht die ons drijft. Zo staat de Dalai Lama symbool voor de deugd liefde en verdraagzaamheid, Mahatma Ghandi voor geweldloosheid en rechtvaardigheid, Picasso voor creativiteit en verbeeldingskracht en Oprah Winfrey voor doorzettingsvermogen en hoop. Het zijn hun respectievelijke Zielskwaliteiten die tegelijkertijd hun innerlijke drijfveer -hun stuwende kracht- vormen. Hun Zielskwaliteiten -Gift- samen met hun zielsintentie vormen de soul purpose in hun leven.

Overal waar mensen bewust aandacht besteden aan deugden, verspreiden deze deugden zich als een olievlek

liefde, mededogen, respect, verdraagzaamheid…

Ook al ben je door je ouders opgevoed over “hoe het hoort en hoe het moet”; een zielskwaliteit verloochent zich niet en wil vroeg of soms heel laat naar buiten treden!

In mijn Zielskwaliteiten coaching ga jij op zoek naar jouw Zielskwaliteiten en innerlijke drijfveer. Ben jij in om je leven te leven dat echt bij je past? Bel mij dan voor een intake gesprek! Zonnegroetjes Lisette

gedeelte van de tekst komt uit de omschrijving van deugden volgens het Deugdenproject.

Lisette is o.a. gecertificeerd deugden begeleider, en begeleider van Adempauze (meer balans in je leven met deugden)

Laat een bericht achter