Vreugde!

Vreugde!

In de yoga wordt gesproken over Santosha, tevredenheid, gelukzaligheid. Innerlijke vreugde. De glimlach die zich bevindt in ons hart. Soms ben je jouw innerlijke vreugde even helemaal kwijt. Door ziekte, burn out, depressie of bij rouw om een geliefde, scheiding of verlies van je baan. Iedereen komt in zijn of haar leven zo’n moment tegen. Soms al heel vroeg in je leven of soms wat later.

Ons hart heeft niets nodig om geluk te brengen, geluk is al de natuurlijke toestand van ons Wezen

Toen ik tijdens mijn burn out mijn innerlijke vreugde en vrede helemaal kwijt was kwam ik in contact met deugden yoga. De liefdevolle deugdentaal, de taal van de ziel, in combinatie met zachte lichamelijke oefening sprak mij onmiddelijk aan. Ik voelde diep van binnen dat yoga en de deugden dè sleutel tot mijn herstel zouden zijn. Ik weet nog goed dat bij mijn eerste yogales de deugden reflectiekaart op mijn yogamat lag. De mildheid en wijsheid van de woorden raakten direct mijn hart. Voor het eerst voelde ik weer dat sprankje hoop en vertrouwen. Mijn hart maakte een (piepklein) huppelsprongetje. Ik zou vanaf dat moment mijn pad van de deugden en de yoga blijven bewandelen.

Van nature zijn wij vreugdevol en oprecht. Vreugde is wie wij ten diepste zijn

De zin op de reflectiekaart Vreugde die mij het meest aanspreekt is “vreugde overstijgt gewoon geluk, want het is niet zomaar een emotionele reactie op omstandigheden, het is een diep gevoel van welbehagen”. Deze zin is zo hoopgevend omdat je diep van binnen weet dat de vreugde ooit weer gaat komen. Het zit namelijk al in je; alleen was je het even kwijt, zag je het niet in die donkere tijd. Yoga en meditatie helpen je om geduld en de moed op te brengen door te gaan. Er is namelijk geen andere weg. Deugden, ik noem ze liefkozend zielskwaliteiten, doen er nog een schepje bovenop. Iedere keer weer moedigen deugden je aan, geven ze je het vertrouwen, liefde en krachtige hoop en leren ze je weer je innerlijke vreugde ervaren.

De deugd Vreugde raakt je hart en ziel en zegt: het komt goed, het is al goed en het blijft goed…….

In mijn burn out programma, gebaseerd op Adempauze, maak ik gebruik van de deugden, yoga en meditatie. Kijk ook op de pagina coaching.

Laat een bericht achter