HSP en Burn-out

HSP en Burn-out

Een hoogsensitief persoon (HSP) heeft meer kans op een burn-out. Dit komt omdat een HSP (ik kort even af) van nature meer ontvankelijk is voor prikkels als; geluiden, mensen, sfeer, geuren, smaken, koude, warmte, pijn, schoonheid. Ik realiseer mij dat ik een etiket plak en daarmee zou kunnen stigmatiseren en diskwalificeren. Maar ik hoop dat je wilt doorlezen tot het einde, dan begrijp jij waarom. Een HSP heeft voelsprieten voor (slechte) energieën, de behoeften van anderen, is een kei in pleasen en een HSP is een held in het zichzelf wegcijferen. De HSP is vaak de conflictmijder, de redder, de helper; zowel thuis als op het werk of op school.

Het komt veel voor dat een HSP verder afstaat van zijn of haar gevoelens of emoties

Een HSP wil graag beredeneren. En zolang je hoofd het nog doet en het lichaam niet omvalt zal het wel meevallen…..De (h)erkenning van de eigen gevoelens komt vaak laat. Met als gevolg ernstige stressklachten, burn-out of depressie. Aan een burn-out gaat meestal jarenlange emotionele uitputting vooraf. De aanloop is het negeren van eigen behoeften en wensen, negeren van lichamelijke klachten, ontkenning van eigen emoties en gevoelens. Domweg omdat een burn-outer ook nog eens vaak zeer loyaal, bevlogen, perfectionistisch en verantwoordelijk is. Liever zorgt voor anderen en zichzelf wegcijfert.

De uiteindelijke burn-out kan worden veroorzaakt door een ernstig life event; het overlijden van een dierbare, een echtscheiding, een verhuizing, een totale overbelasting op het werk. Vaak is het laatste de uiteindelijke trigger. De burn-out dient zich ten volle aan, vaak gevolgd door een depressie. En dan? Dan begint de weg naar aanvaarding en herstel, de mooie, lange weg van transformatie! Een zoektocht naar je innerlijke kwaliteiten, het leren omgaan met je hoogsensitiviteit, het accepteren van je mooie kanten. Die zoektocht naar je kernkwaliteiten, ik noem ze jouw zielskwaliteiten, hoef je niet alleen te doen. Als ervaringsdeskundige en life coach, ik heb een ernstige burn-out en depressie doorgemaakt, reik ik jou een passend herstelprogramma aan. We trekken alle diskwalificerende etiketten van je af en je leert weer in je eigen kracht te komen. Doordat jij jouw zielskwaliteiten gaat ontdekken en daarop gaat vertrouwen. Ik doe dat met yoga, mindfulness, meditatie en de zielskwaliteiten coaching volgens Adempauze.

Je hoeft geen afscheid te nemen van je deugd of gave zorgzaamheid of sensitiviteit. Je gaat leren dat zorgzaamheid ook betekent: zorgzaam zijn voor jezelf. Zelfcompassie dus. Je hooft geen afscheid te nemen van je hoogsensitiviteit. Het gaat om acceptatie en leren wat jou wèl vreugde geeft. Zoals de schoonheid in alles zien. Je leert je gaven in te zetten als kracht.

Ik vraag om hulp als ik iets niet alleen kan

Wil je meer weten over mijn burnout herstelprogramma “Adempauze” en Zielskwaliteiten, kijk dan op mijn pagina coaching. Laat een bericht achter, mail info@zielskwaliteiten.nl of bel Lisette 06-30072086 als je graag wilt sparren!

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Laat een bericht achter