Wat is YogaDanza?

Wat is YogaDanza?

In YogaDanza mag je heerlijk vrij dansen. Lekker uit je hoofd en in je lijf zakken. Geen gedoe met danspasjes onthouden.

We zijn in Abcoude weer gestart met een nieuwe 6-weekse lesreeks met mooie thema’s zoals ‘verwondering’, ‘de zon in jou’, ‘dancing freedom’, ‘de magische dans’. Het yoga aspect in de lessen zijn oefeningen om body, mind & soul in balans te brengen, te gronden, goed te ademen, bewust te worden dat je naast een hoofd ook een hart hebt. Danza spreekt voor zich; dansen op wereldmuziek met passie.

In YogaDanza komen de volgende danslijnen aan bod:

  1. vitaliteit/levensvreugde
  2. sensualiteit/levenslust
  3. creativiteit/levens beweging
  4. affectiviteit/levensverbinding
  5. levensgroot/verbinding met grote geheel.

In de les dansen we met deze vijf lijnen zodat we ze in ons lichaam kunnen ervaren. Zo kunnen we ons voelen, denken en doen op elkaar te afstemmen en kunnen we ons leven volop leven.

Als het leven door ons heen stroomt,

dan kunnen we expressie geven aan wat er in ons leeft &

komt ons volledige potentieel tot bloei

Ik werk met 6-weekse lesreeksen. Je schrijft je dus in voor een serie. Je kunt, als je YogaDanza wilt gaan doen, altijd een keer meedansen. Vinden we leuk!

Voor meer info: over de 6-weekse lesreeks en bijdrage

Wil je meer lezen over de achtergrond van YogaDanza? YogaDanza is geïnspireerd door Biodanza en heeft haar duidelijke oorsprong in Yoga met dezelfde ideologie.

Rolando Toro, de grondlegger van biodanza, deed eind jaren ’70 onderzoek naar waar mensen gelukkig van worden. Uit zijn onderzoek kwam naar voren dat de activiteiten waar we het meest blij van werden onder te brengen zijn in vijf gebieden, de vijf lijnen waarmee we ook dansen in yogadanza: vitaliteit, sensualiteit, creativiteit, affectiviteit en transcendentie.

In yogadanza dansen we met deze vijf lijnen zodat we ze in ons lijf kunnen ervaren om zo ons voelen, denken en doen op elkaar te afstemmen en we het leven volop kunnen leven. Als het leven door ons heen stroomt, dan kunnen we expressie geven aan wat er in ons leeft en komt ons volledige potentieel tot bloei.

Vitaliteit – ‘levensvreugde’
Balans tussen actie en rust

Vitaliteit is het leven met energie tegemoet treden en een goede balans vinden tussen actie en rust. Als je toegang hebt tot je vitaliteit, kun je uitreiken naar wat je nodig hebt en verlangt in het leven. Vitaliteit voedt blijdschap, levenslust en geeft je het vermogen om levendig (in je) lichaam zijn. Bijvoorbeeld gelukkig worden van sport, bewegen, wandelen.

Sensualiteit – ‘levensenergie en levenslust’
Mogen genieten

Sensualiteit horen bij ieder levensaspect, al wordt dat vaak niet erkend. Een glimlach, een gebaar, een hand die zachtjes vastgehouden wordt of streelt. In biodanza ontdekken we dit aspect van het leven op zachte wijze opnieuw. Je vermogen tot intimiteit en sensualiteit nemen toe. Sensualiteit begint bij opnieuw leren verlangen en bij het ontdekken en wakker maken van plezier in jezelf. Denk aan plezier, genot, geur, smaak, zon op je gezicht, lichamelijke sensaties, warmte, erotiek.

Creativiteit – ‘levensbeweging’
Expressie

Creativiteit heeft te maken met hoe je leeft en leven creëert voor jezelf. Het ontwaken van het besef van het vermogen van existentiële vernieuwing : de continue beweging tussen chaos – orde – chaos. Het stimuleren van de creatieve expressie. Bijvoorbeeld door reizen, blij worden van dichten, zingen, tekenen, dansen.

Affectiviteit – ‘levensverbinding’
Het vermogen tot empathie

Affectie is onze natuurlijke mogelijkheid tot liefhebben en genegenheid ervaren. Als we anderen ontmoeten, hebben we de vaardigheid nodig om genegenheid te geven en te ontvangen. Denk aan gelukkig worden van familie/vrienden om je heen, het hebben van betekenisvolle relaties, het geven en ontvangen van een compliment.

Transcendentie – ‘levensgroot’
Je verbinding met oneindige groter geheel

Het concept van transcendentie in yogadanza gaat over het overstijgen van individualisme en zelfzuchtige impulsen. Het gaat over het aangaan van een interne verbinding met het leven op drie niveaus : met jezelf, met anderen en met het universum. Transcendentie is het moment waarin je jezelf overstijgt en je verbindt met het grotere geheel. Het is openen naar het totale menselijk potentieel. Bijvoorbeeld gelukkig worden van de natuur, zee, bos.

Laat een bericht achter