Leren mediteren

Leren mediteren

Mediteren hoe doe je dat? Zoek een fijne plek op om te mediteren. Waar je niet gestoord kunt worden; dat kan in je huis op een rustige prikkelvrije plek zijn met je eigen altaartje, of buiten in de natuur.

Mediteren is voor mij stil zitten, stil zijn, helemaal bij jezelf komen, aarden, ademen en in contact komen met je lichaam. En als het even meezit met een glimpje van je ziel. Je accepteert je gedachten en gevoelens die zullen blijven komen en gaan. Je hoeft ze niet te beoordelen, het is zoals het is.

We gaan samen in de makkelijke zithouding zitten; de meditatiehouding Sukhasana. Nou ja makkelijk? Je kunt ook op een stoel mediteren. Of zittend op de grond met je rug tegen een muur. Zorg dat het zitten zelf je niet afleidt. Ik hou van de kleermakerzit waarbij je je knieën kunt ondersteunen met kussens. Plaats je zitbotten goed op de grond. Voel hoe je hier zit. Plaats je handen open op je knieën, handpalmen naar het universum, of in een kommetje in je schoot of in de Gyan Mudra. Gyan Mudra stimuleert het 1e Chakra (Wortel Chakra) om je beter te aarden. Ook blijft je energie zo mooi bij jou circuleren. Plaats per hand duim en wijsvinger licht tegen elkaar en stretch de andere 3 vingers van je hand naar de aarde en ontspan. Leg de handen ontspannen op je knieën.

mediteren is niet moeilijk; het besluit nemen om NU te gaan mediteren is moeilijker

Strek je rug zachtjes rechtop. Rijs waardig op vanuit je bekken door je wervels op elkaar te stapelen. En natuurlijk respecteer je de lichte welving van je wervelkolom. Aan je kruintje een gouden koord naar het Universum dat je verder opstrekt. Schouders hou je ontspannen en laag, kin is licht naar binnen. Sluit dan zacht je ogen, ogen worden zacht, spiertjes rondom je ogen worden zacht. Kaak is los, je tong ligt ontspannen in de mond. Adem rustig in en uit door je neus.

Word je dan bewust van je ademhaling, je hoeft je adem niet te beïnvloeden; hij is zoals hij nu is. En misschien hoor je nog de buitengeluiden, geluiden van auto’s, ruisen van de bomen, voel je de energie van anderen. Maak die buitenkring wat kleiner en richt je meer naar binnen. Naar je eigen geluiden, het bonzen van je hart, de luchtstroom langs je bovenlip. Adem rustig door. In en uit door je neus.

Observeer dan je ademhaling zonder oordeel maar nieuwsgierig. Vel geen waardeoordeel over je ademhaling maar volg de adem aandachtig. Voel hoe je adem naar binnen en naar buiten stroomt. Als je overvallen wordt door gedachten kun je vriendelijk tegen je gedachten zeggen “ik zie jullie maar ik laat jullie nu vriendelijk gaan” en kom weer terug naar je ademhaling. Blijf rustig in en uitademen door je neus; 5 to 10 minuten is mooi om mee te starten. Voel de rust en vrede die er ontstaat in jou. Als je wilt terugkeren dan maak je je binnenkring weer wat kleiner en keer je weer naar de buitenring van de geluiden en energie om je heen. Je ademt weer dieper in en uit door je neus. Strengel je handen ineen en breng ze voorlangs omhoog. Kantel je handpalmen omhoog. Strek je uit en misschien wil je lekker gaaaaapen…!

Mediteren is even ZIJN

en de vreugde van stil zijn ervaren

Uiteindelijk kun je 15 a 30 minuten per dag mediteren of meerdere keren korter op een dag. Ik begin mijn dag met een korte meditatie en eindig er ook mee!

Wil jij ook leren mediteren? Ik begeleid je in een privè sessie. We doen meditatie, geleide meditatie, body scan. Bel mij 06-30072086 of mail info@zielskwaliteiten.nl

Mediteren en mindfulness maken deel uit van mijn vitaliteitsprogramma’s.

Laat een bericht achter