Yoga aarde element

Yoga aarde element

Op 17 januari begint, volgens TCM*, de overgang van het element Water naar het element Hout. Volgens de 5-elementenleer regeert Water in het winterseizoen en Hout in het lenteseizoen. De Chinezen zien 21 maart, 21 juni, 21 september en 21 december niet als de start van een nieuw seizoen, maar als het hoogtepunt van het seizoen! Dus dan is 21 maart het hoogtepunt van de lente.

Hoe stevig sta ik?
Tussen elke wisseling van het seizoen zijn er 18 Aardedagen aanwezig, ze staan voor het afsluiten van het oude seizoen en het op gang brengen van het nieuwe seizoen.
Je ziet het ook aan de natuur; het ontluiken van de bollen in de grond; de stijgende energie is meer aanwezig!
Deze overgang kan ons echter ook in verwarring brengen. Deze winter is te warm, te donker, nat en als er dan een zonnige dag is willen we maar al te graag dat de lente begint.
In Yin Yoga en Yoga&Qi flow pas ik graag de leer van de 5 elementen toe. Zo hebben we de afgelopen weken veel aandacht besteed aan het element Water; het strekken van de nier- en blaas meridianen. Vanaf 17 januari komt het element Aarde met het maag/milt meridianen paar in beeld. We doen dan yogastrekkingen die ons meer doen aarden.

Is er balans tussen denken en voelen?

Balans Een evenwichtige milt meridiaan zorgt voor regelmatige ontlasting. Hij helpt je met concentreren en dingen herinneren.

Onbalans Is de milt meridiaan uit balans dan heb je een slecht geheugen en moeite met concentreren. Je hebt het gevoel de hele dag door moe te zijn.

Balans De maagmeridiaan is van invloed op de eetlust en is verbonden met het denken en gevoelens van zorgzaamheid en sympathie. Hij is van invloed op het functioneren van de vrouwelijke organen.

Ben je ook zorgzaam naar jouzelf?

Onbalans Hoofdpijn, braken, oprispingen en maagklachten kunnen voorkomen. Piekeren en bezorgd zijn brengt de maagmeridiaan uit balans. Je hebt moeite met smaken onderscheiden.

*TCM = Traditionele Chinese Geneeswijze

Laat een bericht achter