Vitaliteit is méér dan voeding en bewegen. Vitaliteit is levenskracht, levensenergie. Als jij je vitaal voelt bruis je van energie. Je kunt net wat méér aan en je hebt een korte hersteltijd na inspanning of ziekte. Onderaan dit artikel deel ik de oefening 3 minuten adempauze voor meer fitheid.
Hoe zit het met jouw levensenergie? Heb je het gevoel dat je “moet bijkomen” na een dag werken? Kun je dìe activiteiten doen die jou energie of levenslust geven of heb je daar zelfs de puf niet voor? Ben jij de hele dag door aan het rennen, sta je in de overdrive maar voel je je eigenlijk moe en uitgeblust?
Als je voldoende energie hebt dan zit je boven de 0-lijn. Je hebt meer energie dan nodig voor slapen, eten, jezelf verzorgen, werken of je huishouden draaiende houden. Je kunt meer uit het leven halen.
Vitaliteit is meer uit het leven halen!
Kijk eens eerlijk naar jezelf. Zit jij op de 0-lijn, eronder of erboven? In het vitaliteitprogramma Adempauze kijken we naar jouw dagprogramma, energieslurpers, hersteltijd en krachtbronnen. Snoep je alle energie gedurende de dag op of is er nog energie (zin, levenskracht) over om wat leuks voor jezelf of met anderen te doen? En wist je dat je voor een gezonde slaap ook voldoende energie nodig hebt?
Gezonde slaap begint bij het opstaan!
Vitaliteit is meer dan een gezond lichaam. Vitaliteit gaat ook over mentale fitheid. Ervaar je veel piekergedachten, of laat je je leven beheersen door je blokkerende overtuigingen over hoe het wel of niet moet? En hoe staat het met je emoties en gevoelens? Laat jij je erdoor meeslepen?
In het programma Adempauze leer ik jou o.a. door middel van mindfulness om te gaan met gedachten, emoties en gevoelens. Ook gaan we in op zingeving. Ben je blij met leven dat je leidt of ervaar je het als lijden? Ik gun jou een energiek, vreugdevol leven. Het is mogelijk; ik kan je gids of wandelstok zijn maar alleen jij kunt het pad naar vitaliteit bewandelen. Mag ik met jou mee een eind op reis?
Hier deel ik de mindfulness ademruimte oefening BAL. De ademruimte stelt je in staat de automatische piloot uit te schakelen en weer contact te maken met het huidige moment. De kernvaardigheid van de mindfulness training, als onderdeel van het programma Adempauze, is je bewust blijven van het huidige moment. Dit is een krachtige energie bron.
3 Minuten Ademruimte (BAL)
- Bewustzijn, opmerken 1 minuut
Breng jezelf in het huidige moment door in een rechte waardige houding te gaan zitten. Voel je zitbotten in het kussen. Hou daarbij je voorkant zacht zodat de adem kan stromen. Sluit je ogen, richt je aandacht op je innerlijke ervaring en beschouw:
Wat ervaar ik in dit moment, welke lichamelijke gewaarwordingen ervaar ik?
Welke emoties of gevoelens ervaar ik?
Welke gedachten gaan door mijn hoofd?
Laat alles maar voorbij komen, word je bewust van de ervaring ook als deze niet aangenaam is. Laat de emotie toe. Je kunt daarbij bv de emotie benoemen: “ik ervaar in dit moment een emotie van angst”. En al die gewaarwordingen zonder het oordeel van de mind. Zonder strijd of ervan weg te lopen. Het is nu zo op dit moment.
2. Aandacht voor de ademhaling, hernemen, 1 minuut
Breng daarna je volle aandacht op een vriendelijke manier terug naar de fysieke (lichamelijke) gewaarwordingen van het ademen zelf. Breng je aandacht naar het proces van de inademing en de uitademing. Je kunt bijvoorbeeld je aandacht richten op hoe de adem via beide neusgaten naar binnen stroomt. Samenkomt in het keel gebied, zijn weg vindt naar de longen en wat verwarmd weer via de neusgaten naar buiten stroomt.
Gebruik de adem als anker om je naar het hier-en-nu te leiden. Het kan helpen aandachtig en stil te zijn.
3. Uitbreiding naar het lichaam, 1 minuut
Breid het bewustzijn rondom de adem nu verder uit, zodat het, naast de gewaarwordingen van de ademstroom bij de neus en keel, ook je lichaam als geheel omvat. Je observeert waar de adem waarneembaar is in het lichaam, je uitdrukking, je houding, zelfs je huid. Voel het lichaam meedeinen op het ritme van je adem. Je lichaam als ademen geheel.
Blijf daarna enige tijd in deze ervaring en zodra je daaraan toe bent open je je ogen. Merk op met welk een andere aandacht, sfeer en blik je de draad van de dag weer oppakt. Je kunt je zelf ook de vraag stellen “als ik nu goed voor mijzelf zou zorgen, wat heb ik dan nu nodig om deze dag in balans te zijn?”
Bronnen, mIndfulnesstraining/boeken de Helende kracht van meditatie/Mindfulness en stressreductie
Laat een bericht achter