Spiegelen

Spiegelen

Mijn dochter is inmiddels een prachtig ontluikende puber maar ik denk nog vaak aan haar toen zij als peuter krijsend in de plaatselijke supermarkt op de vloer lag. Hysterisch als een wilde kat. Er viel geen land mee te bezeilen; althans dat vond ik. Ten einde raad ging ik maar naar een mevrouw in ons dorp die er verstand van zou hebben; een orthopedagoge. Mijn man en ik gingen er samen naar toe en wij bespraken het grote probleem met onze kleine dochter. “Lisette”, zij de wijze mevrouw, “als jij rustig blijft zal haar woede afnemen en keert de rust terug; probeer het maar komende week”.

Tegen mijn man geen woord of advies. Ik voelde mij belazerd. Moest ik daar nou voor naar een orthopedagoge? Had ik het als moeder weer gedaan? Maar afijn; thuiskomend ging ik haar bemoedigende woorden verwerken. En inderdaad ze had gelijk. In die tijd was ik een gestresste kip die met nog een kleine zoon, een drukke baan, een hardwerkende man, 10 china bone bordjes draaiende wilde houden. Geen wonder dat mijn lieve kleine peuter op de grond ging liggen krijsen om mijn aandacht! Ik had niets meer te verliezen dus besloot heel mijn agenda te schonen en kalm te worden voor haar. Het had effect! Mijn kalmte en rust brachten een relaxte sfeer in huis terug en mijn dochter ontspande langzaam maar zeker en de hysterische buien ebden weg….Daardoor raakte ik ook minder gestresst (en mijn man ook); want zo’n temperamentvolle peuter is nogal een dingetje kan ik je vertellen.

En ik zag hoe wij effect hadden op elkaar. Dat mijn dochter mijn spiegel was. Hoe drukker ik was, hoe huileriger en drammeriger mijn peuterdochter. Als ik kalm en ontspannen was, ontspande zij ook, was ze vrolijk en kwamen we tot elkaar. Ik zie steeds meer en meer dat wij in het leven elkaars spiegel zijn. Dat wat je uitstraalt krijg je terug. Dat wat je waardeert in de ander zijn vaak jouw eigen deugden, jouw zielskwaliteiten. Daar waar je je aan ergert bij de ander of door wordt geraakt, zijn vaak je ontwikkelpunten. Wat jij ziet in de ander is de spiegel waarin je zelf kijkt.

Spiegelen heeft de laatste tijd echt betekenis voor mij gekregen toen ik besloot mijn carrière over een andere boeg te gooien. Na 16 jaar mijn circusact met de draaiende bordjes te hebben volgehouden was het tijd voor een nieuwe job! Ik besloot mijn veeleisende baan op te zeggen en mij helemaal te richten op het geven van deugdenyoga en vitaliteit en life coaching. En natuurlijk was ik bij de opstart van mijn praktijk onzeker. Wie was ik om een andere te coachen in zijn of haar spirituele proces? En toen iemand  tegen mij zei “daar heb je haar weer met haar deugden” was ik helemaal van slag. Maar nu begrijp ik dat wij elkaars spiegel waren. Zij weerkaatste mijn eigen onzekerheid. En dat was nergens voor nodig, want ik geloof in mijn aanpak. Mijn geloof in eigen kracht is daarmee mijn ontwikkelpunt.

Mooi he? Als je dit kunt zien bij jezelf dan hoef je de boosheid niet naar buiten te richten. Dan kun je onderzoeken waar komt mijn gevoel vandaan? Wat raakt mij nu zo? Wat heeft de ander mij te vertellen? Wat zegt jouw spiegel mij? Wat zou de ander eigenlijk bedoelen? En dan ontstaat er een ontwikkelproces. Dan kun je iedere keer opnieuw leren en groeien. Een nog betere jij worden! Wij komen heel wat leraren in ons leven tegen. Het leven is eigenlijk een magische opleiding; en als je af en toe de spiegel afstoft zie je de weerkaatsing van datgene wat jou dient!

Zo en nu ga ik lekker op de bank chillen kijken of de rest net zo zen wordt!

Life is like a mirror,

smile at it and it smiles back to you

Laat een bericht achter