Speelkwartier op het werk!

Speelkwartier op het werk!

Spelen op het werk. Wie durft? We hebben het vaak over duurzame inzetbaarheid op het werk. We willen de individuele medewerker graag betrekken bij vitaliteit- en ontwikkelingsprogramma’s en de medewerker aanspreken op zijn/haar eigen verantwoordelijkheid als het gaat om mentale en fysieke fitheid. Als yogacoach ben ik groot voorstander van de eigen verantwoordelijkheid in deze. EN ik ben daarnaast ook voorstander van een vitale, energieke afdeling als geheel. Dus de medewerker in context met zijn omgeving, collega’s en manager! Een heel andere benadering, die uiteindelijk leidt naar het individuele bewustzijn van de medewerker. Want als puntje bij paaltje komt moet je het toch ècht zelf doen. Ben je zèlf verantwoordelijk voor je eigen duurzame inzetbaarheid thuis en op het werk.

Spelen op het werk!

Spelen, en daarmee bedoel ik ook speelse yoga en ook yogadanza, op het werk is ontzettend belangrijk om verbinding tussen de medewerkers onderling te creëren, medewerkers in beweging te krijgen en bewust te maken van hun mentale en fysieke fitheid. Daarnaast is spelen op het werk een mooie manier om samen te werken, te ontstressen, out-of-the-box te denken, vreugde en energie te vergaren en ervaren. Alles in kader van duurzame inzetbaarheid van de medewerker! En een bruisende, energieke afdeling! Wat een win-win situatie.

Niet veel volwassenen denken bij het woord spelen aan iets wat ze nù nog zouden kunnen doen, laat staan durven. Wie speelt er nog? Terwijl veel mensen wel fijne herinneringen hebben aan spelen en dit zorgeloze gevoel stiekem terug willen.

Spelen draait om mind set

Het gaat er om even iets anders doen dan je altijd al doet. Een speelkwartiertje op het werk heeft veel voordelen:

  • Je gaat makkelijker en met meer energie door het leven
  • Je creëert samenwerking en flexibiliteit tussen collega’s onderling, 2 mooie kwaliteiten vaak ook onderdeel van de missie en visie
  • Je merkt dat je vraagstukken steeds eenvoudiger en sneller kunt oplossen omdat je creatiever wordt
  • Daarnaast ervaar je door te spelen vreugde en het hormoon oxytocine zorgt voor verbinding!
  • Door te spelen ga je stress te lijf!

Stuart Brown, arts, psychiater en klinisch onderzoeker, maar bovenal groot voorstander van spelen door volwassenen zei tijdens een TED talk: “Niets stimuleert de hersenen meer dan spelen”.
Aan de hand van twee groepen ratten legt hij uit hoe belangrijk spelen is. De eerste groep bestaat uit spelende ratten (ze piepen, stoeien en pakken elkaar vast), de tweede groep speelt niet. Te midden van beide groepen wordt een halsband met kattegeur neergelegd.

Brown: “Alle ratten verstoppen zich. De niet-spelers zullen nooit meer uit hun schuilplaats komen en sterven. Maar de spelers zullen langzaam hun omgeving gaan verkennen en nieuwe dingen uitproberen. Dat zegt voor mij dat spel erg belangrijk is voor ons overleven. Het leven wordt beter en energieker door spelen.

Het tegenovergestelde van spelen is niet werken, maar burn out of depressie

Met mijn Energyze® workshops yoga en yogadanza introduceer ik Vitaliteit en spelen op het werk!

Voor een individuele terugkoppeling na de spelworkshop of een op maat life style programma kan uw medewerker uiteraard nadien bij mij terecht.

Meer weten over Energyze® op jouw afdeling? Bel mij voor het beste prijs/prestatievoorstel en we gaan lekker spelen!

Laat een bericht achter