Tips voor thuiswerken Pomodoro methode

Tips voor thuiswerken Pomodoro methode

De pomodoro methode is een methode tegen taakontwijkend gedrag of helpt juist bij te lang doorgaan/perfectionisme. Je leert om een grote taak op te delen in hapklare brokken die je vervolgens doelgericht uitvoert. Ook helpt pomodoro bij het doseren van je energie door het plannen van rustpauzes. Zeker tijdens thuiswerken helpt pomodoro je energie hoog te houden.

Het enige wat je voor pomodoro nodig hebt, is een timer op je computer of telefoon.

Hoe werkt het?

Pomodoro werkt met tijdsblokken: 25 minuten werken, 5 minuten pauze, 25 minuten werken en weer 5 minuten pauze. Na elke 3 of 4 blokken neem je een grotere pauze van een kwartier of je geniet je lunchpauze. Je start je werkdag met het schrijven van het blokkenschema: Zet de tijden van de blokken op een rij en bedenk voor elk blok een specifieke taak: b.v. 09.00-09.25: agenda bekijken en mail doornemen, of: 13.00-13.25: jaargesprek uitwerken). Maak de taken niet te groot.

Als je blokkenschema af is, begin je met werken. Zet de timer op 25 minuten en voer de eerste taak uit. Als de timer afgaat, stel je hem meteen weer in op 5 minuten en houd je een korte pauze. Je rekt en strekt je uit of staat op voor een kop thee. Als na vijf minuten de timer afgaat, zet je hem weer op 25 minuten en begin je aan de tweede taak. Werk op deze manier je blokkenschema af en houd je daarbij strikt aan de (pauze)tijden.

Positieve effecten van Pomodoro

Sneller starten met je werkdag. Zonder pomodoro neem je je misschien voor om de hele dag te knallen. Eigenlijk geen fijn vooruitzicht, dus schuif je de start daarvan zo lang mogelijk voor je uit. Met pomodoro heb je altijd een pauze in het vooruitzicht en werk je met afgebakende taken. Dat maakt het makkelijker om aan de slag te gaan.

Weten wat je NU precies moet doen. Je kunt pas iets doen als je weet wát je moet doen. Omdat je een lijst van taken en tijden hebt, weet je op elk moment precies wat je moet doen. Dit voorkomt dat je met veel verschillende dingen tegelijk bezig bent en afdwaalt van je eigenlijke taak.

Afleiding kunnen negeren. Wanneer je altijd een pauze in het vooruitzicht hebt, is het makkelijker om je afleiding/verleiding te negeren. Zin in een frisse neus? Blijf zitten, daar heb je straks 5 minuutjes pauze voor.

Doorzettingsvermogen en discipline trainen. Je kunt je doorzettingsvermogen trainen door de verleiding uit te stellen. Wilskracht is net als spierkracht: als je haar weinig gebruikt, word je ‘slap’ (makkelijk afgeleid). Wanneer je oefent, word je snel sterker. Blijf het dus proberen!

Meer bewust van tijd. Mensen overschatten wat ze op korte termijn kunnen doen en onderschatten wat ze op lange termijn kunnen bereiken. Door vaker met pomodoro te werken word je beter in het inschatten van de hoeveelheid tijd die je nodig hebt voor een taak. Je hebt geen onrealistische verwachtingen meer over je prestaties. Dat motiveert enorm!

Laat een bericht achter