Jouw thuiswerkplek

Jouw thuiswerkplek

Thuis heb je wellicht niet zoveel mogelijkheden voor een goede werkplek of misschien moet je nu wel vechten om een eigen werkplek. Om dus lekker thuis te kunnen werken en minstens zo productief te zijn als op kantoor, zul je een aantal randvoorwaarden moeten invullen. Hieronder vind je tips om thuis gezond en productief te kunnen werken.

 1. Begin en eindig je dag op een vaste tijd

Als je voor jezelf een vast patroon aanhoudt, wanneer je begint en stopt met werken en wanneer je je lunchpauze geniet, dan krijg je veel meer gedaan in die uren. Het is verleidelijk om langer door te gaan als je thuiswerkt maar dat komt je vitaliteit en productiviteit niet ten goede.

 1. Stel duidelijke grenzen

Wanneer je op kantoor werkt, dan respecteert je gezin dat je aan het werk bent. Ze zullen je dan niet zo gauw storen. Zodra je thuis werkt kunnen ze ineens voor je deur staan of verwachten ze dat je een boodschap of wasje doet omdat je toch thuis bent. Wees je ervan bewust hoeveel tijd op een dag kan weglekken aan dergelijke zaken. Leer je gezinsleden dat je -als je op de werkplek zit – liever niet gestoord wilt worden.

Nu zijn er extra veel uitdagingen met kinderen die ook thuis zijn. Spreek met hen af wanneer jij er voor hen bent. Het is belangrijk dat je grenzen trekt als dat nodig is. Als jij jouw tijd zelf respecteert doen anderen dat ook!

 1. Zorg voor een eigen werkplek

Kies een kamer in je huis om te werken en maak daar je eigen werkplek. Werken op de bank met je laptop op schoot of aan een gammele keukentafel is slecht voor je lichaam en zorgt ervoor dat je last krijgt met je concentratie.

Zorg verder voor een goed geventileerde ruimte met goede temperatuurregeling en lichtinval.

 1. Vermijd afleiding

Werken vereist dat je je goed kunt concentreren. Of je nu thuis werkt of op kantoor.

 • Zorg dat je e-mail/app melders op je telefoon, tablet, laptop of desktop uitzet
 • Zorg voor een rustige werkomgeving: liever geen muziek of anders heel zachtjes op de achtergrond
 • Zorg dat je fris en uitgeslapen bent
 • Negeer het nieuws eens voor een tijdje
 1. Neem voldoende grote pauzes

Het feit dat je thuis werkt betekent niet dat je geen pauzes mag nemen. Maak even een wandeling, sta op voor je kop koffie of thee en neem rustig de tijd voor je lunch. Of liever; ga tussen de middag naar buiten en haal een frisse neus! Het belang van pauzes is dat je even je hoofd leeg kunt maken en je lichaam kunt bewegen. Je bloedsomloop komt dan weer lekker op gang. De hele dag voor een scherm zitten is zo niet zo goed voor je gezondheid. Zeker niet als je werkplek niet optimaal is.

 1. Plan rustpauzes en kom in beweging

Neem elk uur een korte pauze van 5 minuten. Blijf daarbij niet op je werkplek maar kom van je stoel af. Kleine korte pauzes zijn beter voor je dan een beperkt aantal langere pauzes.

Installeer de app Work&Move op je computer. In de volgende blog beschrijf ik belang van micropauzes.

TIPS: Wat kun je doen tijdens een kleine pauze?

 • Traplopen, een paar keer op en neer
 • Gooi een balletje over naar je huisgenoot
 • Maak met je armen boven je hoofd een klimbeweging, als de ene hand naar boven reikt, is de andere hand wat lager. Reik naar de hoogste, lekkerste appel in de denkbeeldige boom.
 • Beweeg je lichaam door even te gaan wandelen, koffie/thee te halen of stretchoefeningen te doen.
 • Ga in een bredere spreidstand staan en zwaai je armen om je heen als een lappenpop terwijl je met je hoofd meekijkt als de armen achter zijn.
 • Hou de kaken los en glimlach altijd terwijl je je lichaam probeert te ontspannen! Het helpt hierbij om aan iets leuks te denken.
 • Doe een korte ontspanningsoefening, bijvoorbeeld: STOP even met werken en leg je handen in je schoot of laat ze losjes langs je lichaam hangen. Laat je schouders, armen en handen volledig tot ontspanning komen. Adem enkele keren bewust, rustig en gelijkmatig in door de neus, diep naar de buik en vervolgens uit door de mond.
 • Doe de 16 seconden meditatie adem in 4 tellen – adem vast 4 tellen – adem uit 4 tellen – adem leeg 4 tellen, adem weer in…. etc.
 1. Houd werk en privé gescheiden

Het is essentieel dat je werk en privé goed gescheiden houdt. Wanneer je op je werkplek bent, realiseer je dan dat je daar bent om te werken. Het zal je helpen om niet langer te denken “Ik werk thuis“, maar in plaats daarvan “Ik ben aan het werk“. Installeer daarom alles wat nodig is zo ook Skype for Business en alles wat nodig is om je thuiswerkplek comfortabel te maken.

 1. Omring je met positiviteit

De media is nu vol van negatieve en onrustbarende berichten. Dat kost je heel veel energie. Het maakt je misschien boos, verdrietig en machteloos. Geef juist energie aan positieve dingen in je leven, zoals een wandeling in de natuur, een mooi boek of muziek. Schrijf iedere dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent; de zon, een lekkere maaltijd, een glimlach.

 1. Zorg goed voor jezelf

Drink minstens 8 glazen water per dag. Eet puur voedsel, zo gekleurd en gevarieerd mogelijk, drink minder koffie/zwarte thee, minder/geen alcohol, ga op tijd naar bed en haal iedere dag een frisse neus!

Bron: o.a. Ergodirect, Vitallife, burn-out programma Adempauze Lisette

foto: bron AD

Laat een bericht achter