Meer energie in de herfst

Meer energie in de herfst

 • Voel je je melancholisch en geïsoleerd?
 • Kun je niet goed loslaten en jezelf uiten?
 • Ben je vaak inflexibel en star?
 • Heb je last van long en huidproblemen?
 • Heb je last van obstipatie?

Dat kan duiden op een onevenwichtige long en dikke darm meridiaan. Meridianen zijn energiestromen in het lichaam die gekoppeld zijn aan organen. Door alle meridianen die door ons lichaam lopen, moet voldoende energie stromen. Stijfheid kan blokkades veroorzaken waardoor lichamelijke en geestelijke klachten kunnen ontstaan. Bij ieder seizoen staat een meridianenpaar centraal.

We zitten nu in de energetische herfst. De herfst, volgens de Chinese 5 elementenleer, is het seizoen van het Metaal element en loopt tot 20 oktober. Hieronder deel ik 6 tips en affirmaties voor meer energie! Onze afstemming op het ritme van het jaar is volgens de Chinese Geneeskunst een belangrijke bron van vitaliteit. Het idee is dat we effectiever zijn wanneer we meebewegen met het ritme van seizoenen. De natuurlijke energiestroom van de natuur om ons heen versterkt onze eigen energie en ons ritme van de gratie. In de yoga en coaching verweef ik deze filosofie in de houdingen, ademflows, meditaties en affirmaties.

De naar buiten gerichte Yang energie van de zomer verschuift in de herfst naar binnen, Yin…

De energetische Herfst is het einde van het groeiseizoen. Wat in de zomer is opgebouwd wordt in de herfst verzameld en benut. Dat zie je in de oogst van het land, maar ook in de bladeren die loslaten (veel eerder vanwege de grote droogte). Ze vormen zo voeding voor een volgende groeicyclus.

De organen die bij het Metaal element horen zijn de longen en dikke darm. De longen halen energie uit de lucht en het bloed transporteert zuurstof in het lichaam. Longen halen ‘zuivere’ en ‘heldere’ energie naar binnen. De dikke darm ruimt op, laat los, voert af wat niet meer nodig is (en zorgt voor verstopping als je niet mentaal kunt loslaten).

Je kunt de natuurlijke beweging ook ervaren in jouw eigen ritme

We zijn in de zomer actiever, ondernemender, we gaan meer naar buiten. We verzamelen inzichten om na de zomer (vakantie) meer naar binnen te keren. De herfst is een mooie tijd om je te bezinnen op wat je wilt behouden en loslaten.

Hieronder geef ik je 6 tips en Affirmaties voor meer energie en gratie in de energetische herfst!

 1. Geef voorrang aan je grootste passie. Wat is waardevol voor jou? Keer eens naar binnen. Vraag jezelf af “wat wil ik werkelijk?”. Breng daar discipline voor op en laat wat niet meer dient los. Bij het Metaal element past prioriteiten stellen, kiezen, onthechten en discipline. Maak haalbare keuzes, die jou energie en vreugde geven en breng de discipline op om dat vol te houden. Doe liever één ding goed dan een paar dingen half.
 2. Adem gemakkelijk, adem diep. De longen horen bij het Metaal element. In de yoga besteed ik veel aandacht aan Pranayama en ademflows. Vooral armbewegingen omdat je daarmee de long-dikke darm meridianen strekt. Neem zo vaak mogelijk een bosbad! De longenergie is optimaal tussen 05.00 en 07.00 uur in de ochtend! Wanneer je nu al vroeg buiten loopt, kun je de beweging van de herfst bewust beleven; de lucht voelt tintelend en zuiver aan. Als je deze inademt, adem dan bewust ‘het zuivere’ in en als je uitademt, adem dan bewust door de mond uit. Laat los! In de natuur is het frisser en stiller. Beleef daarin de beweging naar binnen. Ervaar zuiverheid.
 3. Zorg voor een gratievolle omgeving. Kies voor spullen waarmee jij je wèl wenst te omringen. Gooi weg wat waardeloos is geworden en zet wat je zelf niet meer nodig hebt, maar nog waardevol is, op marktplaats (loslaten!). Kies voor matigheid, schoonheid en onthechting. Ook goed voor de mind!
 4. Plan je dag. Sta al bij het opstaan stil: hoe voel ik mij fysiek, emotioneel en mentaal? Wat heb ik nodig om in balans te zijn? Maak dan opnieuw je planning. Ik hou van bullet journaling om op papier een planning te maken. Het geeft orde en structuur (daar houdt Metaal element van) en geeft je de kans om te reflecteren op wat je gedaan hebt. Ook krijg je inzicht in wat jij werkelijk belangrijk vindt in je (werkend) leven. Schrijf aan eind van de dag ook op waar je dankbaar voor bent. Zelfwaardering en dankbaarheid!
 5. Strek de Long-Dikke darm meridiaan. In (yin) yoga maar ook via Qi Guong kun je zèlf de meridianen strekken en je energie verhogen! Benut je eigen krachtbronnen. Bijvoorbeeld deze yoga houding: Ga in een kleine spreidstand staan. Je tenen wijzen een beetje naar buiten. Haak je duimen in elkaar achter je rug en spreid de vingers. Adem in en kijk omhoog, trek je schouderbladen naar elkaar toe, duw de armen naar achter en open op deze manier de voorkant van de borstkas en je longen. Uitademend buig je vanuit je heupen voorover. Strek je armen omhoog van je rug af en trek je schouderbladen naar elkaar en omlaag, duimen nog steeds in elkaar gehaakt en vingers blijven gespreid en wijzen naar boven. Soms zijn de schouders stijf en krijg je de armen niet van je rug getild. Dat maakt niet uit. Voer de oefening uit zoals voor jou past. Hou de houding 5 in- en uitademingen aan. Inademend kom je omhoog. Uitademend laat de armen verder dalen en voel na in Tadasana. In het navoelen vindt de heling/energiestroming plaats.
 6. Neem afscheid van ongewenste verslavende emoties, gewoontes, eetpatronen, druk-druk-druk zijn, gedachten, relaties, pijntjes, blokkerende overtuigingen. Misschien is dit nog wel het meest moeilijke. Ik kan je helpen bij het proces van accepteren, heilzame keuzes maken en (controle) loslaten en kiezen wat je wèl wenst door middel van het programma Power of Your Heart, meer vreugde en energie in je leven’. Kies voor zuiverheid!

Affirmaties

Ik ben flexibel en vol vertrouwen

Ik ben helder en allert

Ik doe de dingen die mij energie geven

Ik ben dankbaar voor het leven

Ik ben goed zoals ik ben

Ik bruis van energie!

Wil jij een 5 elementen workshop boeken of een privé yogales met het thema loslaten, accepteren of vertrouwen? Stuur mij dan een mail naar info@zielskwaliteiten.nl of liever bel mij!

zielskwaliteiten-zuiverheid-metaal-elementenleer
#deugden #virtues #keiindeugden

 

Laat een bericht achter