Nieuwsgierig?

Nieuwsgierig?

Nieuwsgierige mensen zijn gelukkiger, gezonder, hebben betere relaties, leven langer, zijn intelligenter en….nieuwsgierigheid compenseert intelligentie 🙂, Todd Kashdan. De deugd nieuwsgierigheid is 1 van de 5 deugden voor een gelukkig leven. De andere deugden zijn: humor, dankbaarheid, hoop en natuurlijk Liefde! Er is nog een 6e geheime deugd, maar daarover straks meer.

In mijn yoga besteed ik de komende weken aandacht aan deze deugden, ik noem ze liefkozend zielskwaliteiten, voor een duurzaam energiek en vreugdevol leven.

Nieuwsgierigheid, humor, dankbaarheid, hoop, liefde

Ik was dan ook een beetje verwonderd (ook een mooie deugd: verwondering!) toen ik bij het voorbereiden van mijn yogales, tussen de 100 deugden reflectiekaarten* van Linda Kavelin-Popov, de kaart nieuwsgierigheid niet kon ontdekken. De yogales met meditatie, houdingen en eindontspanning over de deugd nieuwgierigheid had zich inmiddels gevormd in mind, body & soul! So no way back!

Ik besloot een eigen deugdenkaart te maken! Komt ‘ie:

Nieuwsgierigheid

Met nieuwsgierigheid treed je de wereld tegemoet zonder vooroordelen. Je laat je verrassen door wat zich aandient. Je bent wendbaar en leergierig. Je kunt nieuwsgierigheid inzetten als je angst hebt voor het onbekende. Je toont lef. Nieuwsgierigheid is een vorm van actieve aandacht naar jezelf, de ander of een situatie. Je manipuleert de uitkomst niet; je laat je verwonderen net zoals een kind dat nieuwsgierig op onderzoek uitgaat. Wanneer je nieuwsgierig bent gaat er een wondere wereld voor je open die je wellicht nooit had bedacht. Nieuwsgierigheid zet jou in beweging. Je ziet de toekomst zonder irreële angst, je onderzoekt, stelt vragen, je hebt vertrouwen. Nieuwsgierigheid geeft je wereld die extra prikkelende dimensie. Met nieuwsgierigheid voeg je waarde toe aan een maatschappelijk doel.

Ik heb geen bijzondere talenten; ik ben gewoon gepassioneerd nieuwsgierig.

***

Nieuwsgierigheid is de bron van alle kunst en wetenschap, Albert Einstein

Nieuwsgierigheid in de praktijk/affirmaties

  • Ik zie de dingen vanuit een verschillend perspectief/upside-down
  • Ik ben nieuwsgierig naar beweegredenen in mijn contact met de ander
  • Ik zet nieuwsgierigheid in bij angst of vrees
  • Ik denk in kansen en mogelijkheden
  • Ik laat mij verwonderen door mijn nieuwsgierigheid
  • Ik aanschouw de wereld als door de ogen van een kind
  • Ik ben continu op ontdekkingstocht

Ik ben dankbaar voor de deugd nieuwsgierigheid. Zij geeft mijn leven kleur.

Weet jij de 6e geheime deugd voor een gelukkig leven? Durf hieronder te delen!

*deugden reflectiekaarten kun je bestellen bij uitgeverij Kei in Deugden

Laat een bericht achter