Dans in Verbinding met de 5 ritmes

Dans in Verbinding met de 5 ritmes

Zo binnen zo buiten..

“Ik vind het heerlijk om alle stress van mij af te dansen en me weer mijn ontspannen, creatieve, open zelf te voelen. In dans kun je 5 ritmes van het leven ontdekken”.

‘De 5 Ritmes’ in dans is ontwikkeld door Gabrielle Roth, een Amerikaanse danseres en spiritueel leraar. De 5 Ritmes weerspiegelen de fundamentele energieën van het leven. Ze manifesteren zich in de manier waarop we bewegen op muziek.

  1. Flowing: Dansen zoals de vloeiende stroom van water of golven in de oceaan. Het nodigt uit tot het omarmen van zachtheid. De bewegingen zijn vloeiend en rond. We beginnen in dit ritme vaak op de grond.
  2. Staccato: Je voelt de energie van de hete adem; het moedigt het ritme van expressie aan. De bewegingen zijn wat vuriger en temperamentvoller.
  3. Chaos: Hier kun je helemaal los gaan, ongeremd. Laat de controle los en omarm onvoorspelbaarheid net zoals in een storm. In dit ritme wordt spontaniteit en creativiteit aangemoedigd.
  4. Lyrical: Lyrische bewegingen zijn licht en zwierig, vergelijkbaar met de bewegingen door een zachte bries. De armen bewegen vrij in de lucht, het hart opent zich nog meer. Lyrical nodigt uit tot een gevoel van gewichtloosheid, vrijheid en verbinding.
  5. Stillness: Dit ritme is geassocieerd met diepe stilte en innerlijke rust. Het nodigt uit tot meditatieve en vertraagde bewegingen. Stilness benadrukt het belang van rust en integratie van alle energieën in ons lichaam. Vaak doen we op dit ritme een ademdans.

Er is nog een 6e ritme dat van Eenheid/Oneness. In dit eigen ritme komt alles samen, komen we allen samen. We bewegen naar elkaar, in elkaar, om elkaar  als 1 organisme.

Doel van de 5 Ritmes in Dans in Verbinding

In Dans in Verbinding wordt je vrij gelaten om je eigen interpretatie en beweging te verkennen op bijvoorbeeld de 5 Ritmes (we dansen ook op andere thema’s en energieën). De 5 Ritmes in dans is een manier om fysieke, emotionele en spirituele energie te verkennen en in balans te brengen. Het doel is om meer bewustzijn en vrijheid in beweging te ontwikkelen

Dans versterkt de balans tussen

lichaam, geest en ziel

Klik hier voor meer info over Dans in Verbinding

Laat een bericht achter